48. teden slovenske drame

Foto: Twitter Prešernovo

V dneh od 27. marca do 7. aprila poteka 48. Teden slovenske drame. Prešernovo gledališče Kranj predstavlja uprizoritev 18 slovenskih dramskih besedil. Glavni cilj festivala je spodbujanje uprizarjanja nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocija ter uprizarjanje v tujini.

V tekmovalnem delu se bodo med seboj pomerile predstave Človek, ki je gledal svet, Stenica, Ljudožerci, Hlapci, Zid, Jezero in Pod snegom. Poleg najboljših uprizorjenih dram v zadnjem letu, se v okviru festivala odvija še vrsto okroglih miz, delavnic dramskega pisanja itd.

Glavni organizator festivala je Prešernovo gledališče. Pri tem sodeluje z Mestno občino Kranj, Ministrstvom za kulturo ter s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni slovenski in tuji dramatiki, bralne uprizoritve in predstavitve nominiranih dram in sodelovanje z Akademijo in Filozofsko fakulteto.

V zaključku festivala pa se podeli nagrada Rudija Šelige za najboljšo uprizorjeno dramo in nagrada Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo.