Foto: Independent.ie
Foto: Independent.ie

Poezija mnogokrat spreminja ljudi in jim daje navdih in pogum. Pozitivne besede izboljšujejo počutje. Rachel Kelly potrjuje, da poezija pomaga proti depresiji. Pravi, da besede lahko resnično zdravijo. Preko svoje osebne izkušnje s to metodo pomaga svojim kolegom. Ljudje so ob takšni poklicni poti presenečeni, saj ne morejo povezati skupaj zapora in poezije.

Rachel Kelly je spoznala poezijo, ko se je soočala z depresijo. Najprej je ponotranjila vrstico iz Biblije, ki ji je bila dragocena. Spomni se matere, ki je sedela ob njeni postelji in dejala: “Moja milost zadostuje za tebe; moja moč je popolna v slabosti.” Rachel opiše: “Ni bilo ničesar drugega, kamor bi se lahko obrnila v težki situaciji. Moj psihiater in njegova zdravila je niso pozdravili. Moja mama in mož sta bila tako ljubeča, kot bi lahko bila, vendar me nista mogla doseči.”

Svoje izkušnje je začela deliti z drugimi, ki so imeli podobne preizkušnje. Navdihnili so jo, da je napisala spomin o svojem okrevanju in pesmih, ki so ji najbolj pomagale. Knjiga Črna Mavrica (2014) je postala uspeh in bila na Timesovi lestvici najbolj prodajanih. Nato je začela tudi organizirati delavnice. Te se začnejo z deljenjem po 7 ali 8 pesmi o določeni temi.