Huaweiev avtomobil upravlja pametni telefon

Kitajski tehnološki velikan Huawei Technologies je predstavil prvi avtomobil na svetu, ki deluje s pomočjo umetne inteligence v pametnem telefonu.

Za potrebe projekta so v avtonomno vozilo predelali Porschejevo prestižno kombilimuzino Panamera, ki izkorišča zmožnosti umetne inteligence pametnega telefona Mate 10 pro. Vozilo, razvito v projektu z imenom Roadreader, uporablja umetno inteligenco za prepoznavanje okolice, ki jo sestavljajo denimo živali, hrana, rastline in različne zgradbe. Ob tem pa se naprava uči primernih odzivov.

Foto: Facebook Huawei

Večina avtonomnih avtomobilov, ki so trenutno v razvoju, se po navedbah Huaweia zanaša na računsko moč namenskih čipov, ki so jih razvila zunanja tehnološka podjetja. Sami so uporabili tehnologijo, ki je že na voljo v njihovih pametnih telefonih.

Projekt bodo širši javnosti predstavili na sejmu mobilne telefonije Mobile World Congress (MWC) v Barceloni med 26. in 27. februarjem. Obiskovalci bodo lahko opravili tudi testno vožnjo s Panamero, pri čemer bodo avtomobil učili prepoznave in manevriranja okoli določenih objektov.