Rumena robotska kocka v Pekingu dostavlja nakupe

Foto: Pixabay

Na obrobju Pekinga na tihi stanovanjski ulici vsak dan osnovne potrebščine pred hiše dostavlja rumeno-črna robotska kocka v velikosti pralnega stroja. Avtonomen dostavni robot namreč iz lokalne trgovine s pomočjo GPS sistema prebivalcem dostavlja njihove nakupe.

Kocka je opremljena z GPS sistemom, kamerami in radarjem, s čimer pregleduje svojo okolico za ovire. Nakupe dostavlja s hitrostjo tri kilometre ne uro, kar je podobno človeški hoji.

Eden od uporabnikov robotskega dostavljavca v soseski Kafka je opozoril, da robot zaenkrat še ne more dostaviti nakupov pred vrata, saj se ne more povzpeti po stopnicah. »Ampak je še vedno zelo praktično. Robot dostavlja relativno hitro,« je dodal.

Uspeh robota je zagotovljen tudi zaradi ljubezni Kitajcev do brezgotovinskega plačevanja in spletnega nakupovanja, vedno pogostejša metoda pa je plačevanje s pametnimi telefoni.

Če želijo stranke dostavo z »malim rumenim konjem«, morajo preko aplikacije oz. spletne strani izbrati želene izdelke, vtipkati naslov in plačati s pomočjo telefona. V trgovini nato pripravijo nakup in ga naložijo na robota, ki se odpravi na pot.

Ustvarjalci avtonomnega robota ocenjujejo, da bodo v prihodnosti na Kitajskem dostavili več kot milijardo paketov dnevno.

»Ne bo dovolj ljudi, da izvedejo vse dostave. Rabimo več in več robotov, da zapolnijo to vrzel in zmanjšajo stroške,« je dejal ustanovitelj podjetja Zhen Robotics Liu Zhiyong.